Stranice

ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

10 razloga da postanete prevoditelj (u Hrvatskoj)

Ovdje uglavnom govorim o freelance prevoditeljima, ali i oni koji zele raditi in-house ce imati mnoge slicne beneficije...

Dakle, 

1. Radite od kuce.
Ne morate se ujutro sminkati i sredjivati. Mah, sto se toga tice, ne morate se ni umivati ni izlaziti iz pidžame. Ionako vas nitko nece vidjeti. Niti cete vi koga vidjeti.2. Nemate sefa! 
Vi ste sami svoj sef. Sto znaci da osim prijevoda radite i marketing, računovodstvo, sami ste sebi i direktor i tajnica. I jos stosta. Za istu placu.  3. Placa je izvrsna!
Za prijevod jedne stranice teksta mozete dobiti izmedju 5 do 150 kn. Ok, raspon je prilicno velik, a i uglavnom cete dobiti ovu prvu brojku, ali hej, mogucnosti su tu.4. Radno vrijeme je fleksibilno.
Kad nemate narudžbi mozete se i ustajati i lijegati kad vam srce pozeli. A kad imate onda je vrijeme totalno irelevantno, jer radite i danju i nocu i vise ne znate kad se osvanulo a kad smrklo.  5. Drustveni status
Kad vas upitaju cime se bavite, mozete slobodno reci ‘medjunarodnim biznisom’. Pri tome se nadate da vasi slusatelji misle na Google ili IBM, dok ustvari vi odradjujete prijevod web stranice narucen od Google, preko ‘outsourcera’ iz Indije za, pogadjate, onih 5 kuna iz gornjeg navoda.6. Bonusi
Svaki rad vikendom, nocu i prekovremeno se dodatno placa. 

Mosh mislit. 


7. Volite raditi nocu.
Dok sav ostali normalan svijet spava. I posto ste radili cijelu noc, spavate do kasno. Onda vam svi zavide jer imate takav posao koji vam omogucuje da spavate do kasno.


8. ‘Kratak rok’ su vase dvije najdraze rijeci.
Dok u drugim profesijama to moze znaciti par dana ili par tjedana, vi znate da to ustvari znaci ‘jucer’.9.  ‘Onaj’ osjecaj da ste posebni.
Klijent vam donese tekst na prijevod i usput napomene da bi i on sam to mogao napraviti, jer je ucio engleski u skoli, ali eto, sad bas nema vremena za to. Ali bas svaki klijent.10. Kad cujete rijec ‘mazohist’ bude vam toplo oko srca.
Toliko ste se vec navikli na tu ulogu da su vas vec i najbolji prijatelji prestali pitati zasto to sebi radite.Broj komentara: 7:

Hvala na komentaru! Dodjite opet :)